Aqua Hortus 2015

 De Malawi Cichliden Specialist★ Steven de Jong  ★ D.M.C.S. ★

 

Voor wie de Aqua-Hortus 2015 wil zien of terug wil kijken.

Grootste vivaria tentoonstelling 2015 van Europa!

 

 Aqua Hortus botanicus 2015 De Wintertuin  deel 1 van 3

Aqua Hortus botanicus 2015 De Tropische-kas  deel 2 van 3

 

Aqua Hortus botanicus 2015 De Victoria-kas en
Nederlandse zoet & zoutwaterdieren deel 3 van 3

 

 

Aquahortus 425 jaar Hortus botanicus Leiden

De wintertuin op een andere dag  rondleiding met Steven de Jong

 

Aquarium De Malawi Cichliden Specialist op Aqua-Hortus 2015 in de Wintertuin

 

 

 Persberichten opbouw AquaHortus 2015

Opbouw van Europa’s grootste aquarium en terrarium show van start.

Bij deze opbouw van deze tentoonstelling gaat het over bijna 400 Showdisplays waar vissen uit zout- en zoet- water maar ook uit tropische water en uit onze eigen sloot en plas als ook amfibieën, reptielen en insecten te zien zullen zijn in optima forma. In totaal is er 75M3 inhoud en 100m2 voorruiten die opgesteld gaan worden langs een wandel route door de botanische tuinen van bijna 2 km.

Deze week (17-8-2015) is er begonnen aan de opbouw van de grootste tijdelijke aquarium en terrarium tentoonstelling van Nederland en misschien wel van ver daar buiten. Sinds 1933 heeft de aquahortus zijn thuis in de botanische tuinen van Leiden. Maar slaat de Aquahortus2015 zijn vleugels uit naar geheel west Europa en verder. In deze 2015 versie komen er een aantal belangrijke deelnemers uit Duitsland zoals de Europees kampioen Aquascaping, Manuel Kraus, de Duitse Dwerg Cichliden club en de Internationale Gemeinschaft fur Labyrint fischen. Voorts is er o.a. deelname uit België en Zweden. Maar de belangrijkste deelnemers komen toch uit Nederland. Er zijn er uit Den Helder, Maastricht, Assen en Middelburg. Meer dan 20 Nederlandse Aquarium en terrarium verenigingen leveren een bijdragen en zeker niet te vergeten de kosteloze bijdrage van meer dan 60 Aquarium en terrarium bedrijven, toeleveranciers en groothandelaren die zorgen voor de nodige ondersteuning om er een groots evenement van te maken. “Ik ben trots dat ik in de voetsporen mag treden van mijn voorvangers en de Aquahortus2015 mag organiseren, we zijn al 3 jaar geleden begonnen aan de voorbereidingen en het overleg met de directie van de Botanische tuin om deze prachtige locatie om te toveren tot een tijdelijke tentoonstellingsruimte, en nu zijn we met bijna 100 vrijwilligers aan de slag”. aldus de huidige voorzitter van de organiserende Leidse Aquarium en terrarium vereniging – “De Natuurvriend”, Huig van der Plas. Zodra de opbouw klaar is en alles voorruiten zijn opgepoetst kunt u zelf komen genieten. Zet t nu alvast in uw agenda.

Van 5 tot en met 27 september 2015 bent u van harte welkom om dit moois te bekijken in de botanische tuinen van Leiden aan het Rapenburg 73.  

 

Nog 7 dagen te gaan tot de opening van de jubileum tentoonstelling.

Komende zaterdag 5 september gaan de deuren van de AquaHortus 2015 open, de grootste tijdelijke, meerdaagse, aquarium en terrarium tentoonstelling van Europa. Neergezet ter gelegenheid van het 425 jarig bestaan van de botanische tuinen van de Universiteit van Leiden.

Vele handen maken licht werk, maar er is wel heel veel werk voor de vrijwilligers die allemaal hun schouders zetten onder dit bijzondere evenement. Wat maakt t dan zo bijzonder vraagt u zich af? Er is een keur aan fraai ingerichte aquaria (vissen) en terraria (amfibieën en reptielen) bijeengebracht in de Hortus. Bijna 400 stuks staan er opgesteld door de hele Hortus. Van de kassen tot de terrassen, van het notenveld tot aan de singel. Nu wil het feit dat ook de organiserende vereniging (LATV de Natuurvriend) die al sinds 1930 bestaat, een relatie heeft met deze Hortus. En nu ook hun 85 jarig jubileum viert. De laatste dagen is er veel werk verzet om de meeste bakken zo specialistisch in te richten dat er voor vele dieren een heel eigen biotoop ontstaat gelijkend op de omstandigheden die deze dieren ook in de natuur zouden kunnen tegenkomen. Om deze natuur dicht bij huis te brengen of te houden is er ook een samenwerking gestart met ‘onder water in Leiden’ en de Stichting RAVON. Gezamenlijk maken zij een mooi straatje aan aquaria waar dieren uit onze sloot en plas te zien zullen zijn.

“Het is een heel mooie ervaring om mee te maken dat 20 verenigingen, 50 hobbyisten en 50 midden en klein bedrijven, allemaal met vergelijkbare interesse, hier in Leiden samenkomen. Er zijn er uit Heerlen, Den Helder, Assen en Middelburg en alles wat daar tussen ligt. Plus nog een aantal uit ’t buitenland. Mooi om daar sturing aan te geven en te streven naar een Aquahortus editie 2015 waar de bezoekers veel inspiratie opdoen en nog lang van kunnen nagenieten.’’ Aldus Rob Otten, de motor achter deze en de vorige Aquahortus2005 tentoonstelling.

 

 

 

Aquahortus 425 jaar Hortus botanicus Leiden