VOEDING / VISVOER

De Malawi Cichliden Specialist★ Steven de Jong  ★ D.M.C.S. ★ 

Logo Steven de Jong Malawi Cichliden 

VOEDING / VISVOER  Malawi Cichliden :

 

Deze bont gekleurde baarsen uit Oost Afrika hebben verschillende voedings behoeften en gewoontes zoals het eten en vangen van algen en wieren en wat er tussen leeft, het zoeken van diertjes in de bodem, het vangen van vis en het zeven van plankton.

microorganismen, larven, mijten, schaaldieren, slakken, planten, (dierlijk)plankton, kreeftachtigen of schaaldieren, insecten en vis in het Malawimeer.

Het is belangrijk om in het aquarium de natuurlijke voedingsbehoeften zoveel mogelijk te benaderen zodat ze gezond blijven en hun mooiste kleuren laten zien.

 

Voer (liefs verspreid over de bak ver van filter ingang) ca 1 keer aan volwassen per dag, een dag niet voeren, vasten op z,n tijd kan zeker geen kwaad. Jongen en halfwas ca 2 keer per dag voeren, ( meer keren kleinere beetjes kan ook ) voer verspreid over de bak ver van de filter ingang.

Kijk na het voeren of de buikjes goed vol zitten, niet te vol duurt een paar minuten.

 Bij agressie in het aquarium kan het helpen om meer te voeren zeker al ze te weinig te eten krijgen, zodat er geen voedselnijd onstaat wat weer stress veroorzaakt, en ze zijn meer afgeleid en daardoor bezig met voedsel zoeken en voldaan.

 

Het natuurlijke dieet in het aquarium wordt nagebootsts met goede kwaliteit granulaat, vlokken als hoofdvoer  en ter aanvulling diepvries en levend voer, geblacheerde groenten, mosselen, zwarte of witte muggelarven, kreeftachtigen  (garnalen, Krill, Mysis, Cyclops, watervlooien, Artemia).

Elke soort heeft zijn eigen specifieke voedingsbehoeften de ene soort wil bijv. meer algen de ander meer kreeftachtigen of vis deze behoeftes staan hieronder gespecificeerd.

 

Malawi Cichliden

 

—Utaka en rover

 Het natuurlijke dieet in het aquarium wordt het best benadert met overwegend vis, kreeftachtigen, schaaldieren, algen en zwarte muggelarven.

In de vorm van levend, diepvries en droogvoer met een kleine hoeveelheid alg, met uitzondering van sommige soorten zoals bijv. Protomelas taeniolatus red empress die voornamelijk in het wild algen eet en wat daar tussen leeft (deze soort wil dus wat meer alg op het dieet al zal ie met wat minder waarschijnlijk ook wel overleven maar mischien minder van kleur en sneller ziek).

 

—Mbuna

Het natuurlijke dieet in het aquarium wordt het best nagebootsts met goede kwaliteit, hoge % algen / Spirulina vlokken of korrels met goede kwaliteit vismeel en algen.

Als aanvulling bv. zwarte muggelarven, geblacheerde groenten en diepvriesvoer van kreeftachtigen zoals Krill, Cyclops, watervlooien, matig Artemia.  

 

—Aulonocara ook wel Peacock

Het natuurlijke menu in het aquarium wordt het best benadert met visvoer van kreeftachtigenen zoals Krill, Cyclops, Artemia, watervlooien en vis, zwarte muggelarven uit de diepvries en/of vers, levend.

In combinatie met een hoofdvoer van een goede kwaliteit, droogvoer/ visvoer met kreeftachtigen, vis en een kleine of grote hoeveelheid algen.

 

                            Geef nooit rode muggelarven aangezien deze op rot vlees zijn gekweekt en

                daardoor dierlijk vetten en ongezonde bacterien bevatten, Tubifex bevat slechte bacterien. 

 

Droog visvoer wat ik zelf gebruik om mee te kweken:


Alle soorten Malawi, Tanganyika, Victoria  Cichliden en meervallen bij mij in de kwekerij zijn opgekweekt met als hoofdvoer o.a Dr. Bassleer Chlorella voor een lang gezond leven!

Dr. Bassleer Chlorella is een natuurlijk visvoer met de waardevolle Chlorella alg, die goed is voor de weerstand en natuurlijke kleuring van Malawi, Victoria en Tanganyika Cichliden.

Dit visvoer is op basis van wilde vis, met plankton in de maag, kreeftachtigen of schaaldieren op een lage temperatuur verhit zodat de omega vetzuurketens beter behouden blijven. Deze vetten zijn erg belangrijk voor de energie en buffer, zoals bij de mensen de suikers en goede vetten. 

 

Voor Malawi Cichliden is het belangrijk dat ze direct of indirect algen binnen krijgen, zelfs voor de rovers die eten veel Mbuna,s en die hebben weer alg in de maag en darmen.  Alg is in het Malawimeer een schakel in de voedselketen.

Dr. Bassleer’s Biofish Food Chlorella is een zeer krachtig korrelvoer van hoge kwaliteit,

granulaat  hardgeperst en drijft niet.

Het bevat alle natuurlijke componenten die noodzakelijk zijn voor een goed uitgebalanceerd visvoer en dit heeft nu nog méér waarde door de toevoeging van deze zeer krachtige zoetwateralg Chlorella pyrenoidosa.

Deze bijzondere alg bevat carotenoïden( vb. luteïne, astaxanthine), antioxidanten (vb betakarotenen), essentiële onverzadigde vetzuren (o.a Omega-3), vitaminen en sporenelementen (oa. ijzer, jood, foliumzuur, calcium), Chlorophyl en waardevolle nucleïnezure die het regeneratieproces bevorderen.

 

Daarnaast gebruik  ik Spirulina vlokken 36% en Krill vlokken 40% ook van zeer goede Kwaliteit.

 Dit zorgt voor erg mooie natuurlijke optimale kleuring van o.a Aulonocara’s en Mbuna’s.

 Is erg goed te combineren met de Chlorella Korrels voor advies over de beste verhouding specifiek afgestemd op uw vissenbestand kunt u contact met mij opnemen.

 

Bij vragen of opmerkingen kunt u bellen naar Steven de Jong

                                                © Tekst geschreven door Steven de Jong  -  D.M.C.S.  2014 ★

 

Malawi Cichliden aan het eten

Steven de Jong is gespecialiseert in visvoer voor Malawi Cichliden , alleen topkwaliteit voor de Beste natuurlijke Kleuring en voor een lang gezond leven.