WATERMANAGEMENT en Visziekten

De Malawi Cichliden Specialist★ Steven de Jong  ★ D.M.C.S. ★ 

logo d.m.c.s. 

WATERMANAGEMENT en visziekten in het Malawi Cichliden, Tanganyika Cichliden aquarium :

 

Ideale Waterwaarden :

 

Waterwaardes Malawi Cichliden aquarium, Ph ca 8  -  (No3)  Nitraat < 20 mg per  Liter  -  

(Nh3 en Nh4 – Ammonium) Ammonia 0 mg L  -  Nitriet   (No2) <0,1 mg L  - Fosfaat (Po4) <0,5 mg

Dh  Kh <7> – Gh <5> 

°e  Kh <10> – Gh <8>

 

Waterwaardes Tanganyika Cichliden aquarium, Ph ca 9  -  (No3) Nitraat < 20 mg per  Liter  -  

(Nh3 – Ammoniak en Nh4) Ammonia 0 mg L  -  Nitriet (No2)  <0,1 mg L  -  Fosfaat (Po4) <0,5

Dh  Kh <15> – Gh 10> 

°e   Kh 15> – Gh <15>  

 

Dit zijn ideale waterwaardes, kraanwater is over het algemeen goed, zorg voor voldoende zuurstof in het aquarium. 

Kleine afwijkingen in de waardes hierboven zijn vaak geen probleem bij de meeste Malawi Cichliden met uitzondering van ammonia (Nh3 en Nh4 ), als ze goed kleuren betekent dat meestal dat het aquarium water in goede conditie is meten = zeker weten.

Uw water test set meet waarschijnlijk met een Duiste (Dh) schaal of anders met Engelse °e (Clark schaal) de hardheid, deze zijn niet het zelfde (kh – Gh vershilt per schaal, DGh/DKh - °e Gh/Kh).

Voor veel Tanganyika, sommige Malawi Cichliden (bv. wildvang of gevoelige moeilijk te kweken soorten) en Lake Malawi, Lake Tanganyika alen en sponzen is het meestal belangrijk om bepaalde waarden te verhogen (kh, gh, ph) met bijv. ongeraffineert zout of natriumbicarbonaat.

Temperatuur Malawicichliden aquarium tussen de 20 en 27 °C 

Tanganyikacichliden aquarium temperatuur 23 en 27 °C 

 

Filtering in het Malawi, Tanganyika en Victoria Cichliden aquarium

 

Zorg voor voldoende filterpomp capaciteit min 2X de liters aquarium per uur, voldoende inhoud v.d filter en voldoende zuurstof.

Ververs het water 1 a 2 keer in de 2 weken 40% afhankelijk v.d vis bezetting, het voeren, filtering en/of meet de waardes voor de precieze waardes en ververzingen, meten = weten.

Maak de filterpomp regelmatig schoon, de doorstroom v.d filter moet goed blijven als ie veel langzamer gaat pompen is de filter vaak te vies.

Zorg dat het filter nooit lang komt stil te staan dan sterven de bacterien en komen er voor de vissen giftige stoffen in het water.

Het filter materiaal zoals sponzen en watten in aquarium water schoon wassen, niet te schoon want anders verdwijnen er teveel goede bacterien uit het aquarium filter.

 Meet bij het opstarten van het aquarium en filter vooral de ammonia en nitiet  (No2) waardes.

 Bij voldoende aerobe bacteria “ Nitrosomas en nitrobacter ” in de filter, bodem op planten en stenen worden deze giftige stoffen omgezet naar het minder schadelijke Nitraat.

Bepaalde anaerobe bacterien (heterotrofe) zetten Nitraat om in (in oude kolonies in verschillende soorten gesteente in bijv biologen en bij  eventueel voeding voor de bacteria toevoegen) stikstofgas wat dan uiteindelijk uit het water verdwijnt, dit gebeurt doorgaans onvoldoende zodat verversen nodig blijft.

Er kan gebruik gemaakt worden van aktieve kool, nitraathars, fosfaat verwijderaar of zeoliet om bepaalde verhoogde waterwaardes te verlagen (nitraat, ammonia, fosfaat), let op deze materialen kunnen in sommige omstandigheden ook teveel uit het water halen en sommigen ook weer stoffen gaan afgeven zoals kool, nitraathars, zeoliet, door verzadiging of in combinatie met zouten en medicijnen.

Vaak is een groot, schoon genoeg ingedraaide filter, waterverversen en de aquarium bodem reinigen voldoende om de waterwaardes voldoende goed te houden.

Wilt u wat extra doen om de Ph omhoog en stabiel te krijgen en de Kh, Gh te verhogen dan kunt u bijv. ongeraffineerd zee / steen zout en / of Natriumbicarbonaat gebruiken.

 

Wilt u de natuurlijkere omstandigheden voor de Malawi en Tanganyika Cichliden creëren?

Dan kunt u bv. ongeraffineerd zeezout gebruiken, in dit zout zitten meer dan 80 mineralen en spoorelementen, net zoals het water wat in het Malawi en Tanganyika meer voorkomt. Met een kwart gram per liter (0,25 g/liter) kan u voor de Malawi Cichliden betere omstandigheden bieden, waardoor ze gezonder en minder snel gestrest zullen zijn en hoogst waarschijnlijk langer zullen leven.

Het aquarium water wordt tevens ook harder en buffert de Ph (o.a door het calcium en magnesium) door het gebruik van ongerrafineerd zeezout (Keltisch zeezout, Atlantisch zeezout, sel de Guerande) de echte te herkennen aan een wat grijze kleur en vochtige korrels) wat de bewoners van Lake Malawi en Lake Tanganyika ook fijn vinden.

Bij constant zout gebruik, bij waterwissel altijd zout toevoegen (eerst oplossen in voldoende lauw of warm water en verspreid in het aquarium gooien) naar de verversde liters of beter iets minder zodat het zoutgehalte niet langzaam met de tijd verhoogt, vb. aquarium met 400 liter water inhoud, bij verversen van 200 liter (helft aquarium) alleen voor deze 200 liter zout weer toevoegen of  beter iets minder.

 

let op dat de stenen water/ ruimte dus liters water in het aquarium innemen.

Het opgeloste zout (in lauw water) het beste toevoegen na een waterwissel. 

 

Bij vragen of opmerkingen hierover kunt u contact met mij opnemen

Door de vroege fusie van zeewater in het Malawimeer en Tanganyikameer, is het Malawimeer en Tanganyikameer rijk aan mineralen en sporenelementen.

Het Malawimeer en Tanganyikameer bevat door het complex aan mineralen en zware metalen (sporenelementen) mooie sponzen en o.a. daardoor neigen de kleuren van de Malawicichliden en Tanganyikacichliden naar die van zeevissen.

 

Natuurlijke behandeling visziekten:

Het kan weleens voorkomen dat de Malawi, Victoria, Tanganyika Cichliden en Koi karpers ziek worden van de visziektes : Flaglaten, wormen,  witte stip, schimmel. Het ongeraffineerd zeezout (dosis 3 gram tot max 6 gram per liter) in combinatie met kruiden en algen, werkt goed tegen deze ziekten bij deze Cichliden en koikarpers (algen boven de 19 graden voeren) en helpt op een natuurlijke manier de vissen te ondersteunen in het opbouwen van de weerstand en nieuwe dikke beschermende slijmhuid. Het behandelen van Malawi/Tanganyika cichliden op deze manier zorgt ervoor dat ze er na de behandeling sterker uitkomen dan wanneer ze behandeld worden met chemische medicijen en de filter en de aangehechte bacterien in het aquarium (stenen en bodem) gaan ook niet dood.

Zorg er wel voor dat een hoge dosis zout niet langer dan nodig in het aquarium zit.

Voeg het opgeloste zout in lauw water toe na het verversen van het aquarium.

Het ongeraffineerde zout gebruiken ik in combinatie  met goede kwaliteit visvoer liefs met algen, ingeweekt in een beetje knoflooksap / pap liefs verse biologische knoflook en/of diepvriesvoer met kruiden en eventueel algen. Eventueel kunnen er als extra vitamine druppels aan het aquarium water toegevoegt worden.

Zelf maak vaak diepvriesvoer met verse groenten (bijv. Doperwtenen, spinazie, cougettes, peen) algen, verse vis en als kruiden o.a bijv. jonge brandnetel / paardenbloem bladeren en knoflook voor een extra goede weerstand (preventief en bij ziekte).

 

  Let op : Bij hoge dosis( gebruik als medicijn) zout kan zeoliet de opgenomen schadelijke stoffen weer gaan afgeven evenals bij watervoorbereiders zoals Easylife.

Gebruik geen zout in combinatie met chemische medicijnen.

Als er hout gebruikt wordt dan mag dat niet teveel afgeven omdat het water dan snel te zuur en vies wordt, gebruik weinig hout waar de nagel vrijwel niet in te drukken valt.

Hoge dosis zout is schadelijk voor de meeste planten.

 

 

  Bij vragen of opmerkingen kunt u bellen naar Steven de Jong

  © Tekst geschreven door Steven de Jong  -  D.M.C.S  ★

 

Tanganyika spons

Tanganyika spons

 

 Ruw zeezout (ongeraffineerd) is voor chefkoks ook nog eens lekker om het eten mee te bereiden! En heel gezond ipv. keukenzout puur natriumchloride en toegevoegde stoffen (wat o.a. niet zo goed is voor het hart), ongeraffineerd zeezout mits het niet overmatig geconsumeert wordt is wel goed voor het hart door het hoge gehalte aan o.a. magnesium en calcium deze combinatie zorgt dat beide goed worden opgenomen wat goed is voor de spieren en de nachtrust en mede daardoor ook voor het hart en tegen stress, als ook door de Lithium wat tegen depressies wordt gebruikt. Dit zout werkt ook goed tegen eczeem.

 

De Malawi Cichliden Specialist banner, D.M.C.S, Pseudotropheus demasoni